La Web de l'Ajuntament de Barcelona


Descripció del tràmit

Canvi de domicili al Padró municipal d'habitants

Què podeu fer?
  • Podeu finalitzar el tràmit per internet: realitzar un canvi de domicili o bé aportar documentació a un tràmit iniciat prèviament de manera telemàtica.

     

Què necessiteu saber?
Com es fa el tràmit?

El formulari demanarà que us identifiqueu al Portal i que feu ús de la signatura electrònica per presentar la sol·licitud al registre telemàtic.

  1. Seleccioneu una opció:

    • Canvi de domicili
    • Annexar documentació a una sol·licitud efectuada per mitjans telemàtics
  2. Empleneu el formulari i confirmeu les dades.

  3. Annexeu la documentació necessària per a finalitzar el tràmit.

     

  4. Confirmeu les dades i signeu la sol·licitud per a presentar-la al registre telemàtic.

I després...

  • Imprimiu el document resultant del tràmit (arxiu en format PDF) o deseu-lo en el vostre ordinador.
  • Si tota la documentació aportada és correcta, en el termini aproximat de 7 dies naturals rebreu per correu electrònic la confirmació de finalització del tràmit i que esteu empadronats a la nova adreça. A partir d'aquest moment podeu obtenir volants de residència i convivència amb la nova adreça.
  • En cas contrari, l'Ajuntament de Barcelona us contactarà per comunicar-vos les esmenes que heu de fer o la documentació a aportar per tal de poder finalitzar l'empadronament.
Qui ho pot demanar?
  • Les persones majors d'edat poden demanar la seva inscripció per canvi de domicili.
  • Les persones majors d'edat poden demanar el canvi de domicili de qualsevol altra persona major d'edat, si aporten la documentació de delegació necessària. Cal tenir en compte que per fer-ho totes les persones han d'estar prèviament empadronades en el mateix domicili. Quedaran empadronades en la nova adreça la persona sol·licitant i aquelles persones a les quals representi.
  • Els representants legals dels menors d'edat o de persones incapacitades legalment poden fer el tràmit en nom de les persones a qui representen. Cal tenir en compte que per fer-ho totes les persones han d'estar prèviament empadronades en el mateix domicili. Quedaran empadronades en la nova adreça la persona sol·licitant i aquelles persones a les quals representi.
  • Les persones que no resideixen de manera continuada en un mateix habitatge de Barcelona, però resideixen al municipi la major part de l’any, i les que no poden acreditar cap tipus de documentació relativa al domicili, cal que facin el tràmit presencialment.
Documentació
  • Caldrà tenir la documentació degudament escanejada en arxius o fitxers per adjuntar-la al formulari de tramitació.
  • Els documents s'accepten en els idiomes oficials: català i castellà. En cas contrari s'ha d'aportar fotocòpia compulsada de l'original i la traducció feta pel consolat, un traductor/a jurat/ada o qualsevol administració pública.
  • La validesa de l'autorització o delegació és d'un mes a partir de la data que consti al document.
  • Arxius signats electrònicament: si signeu electrònicament un document, o bé aporteu un document signat electrònicament per una altra persona, assegureu-vos que no s’hagi alterat o manipulat l’arxiu. Qualsevol impressió i posterior escaneig o fotografia del document no és vàlida, excepte que aquest document incorpori un Codi Segur de Verificació (CSV) que permeti contrastar la còpia impresa i posteriormente escanejada.
  • L'Ajuntament està facultat per a sol·licitar documentació addicional acreditativa de la residència habitual al domicili per comprovar la veracitat de les dades contingudes al Padró municipal d'habitants.

Documentació d'identitat, en vigor, de les persones majors d'edat, segons sigui el cas:

  • Persones espanyoles: DNI, passaport o permís de conduir.
  • Persones de la Unió Europea, Suïssa, Noruega, Islàndia o Liechtenstein: targeta de residència o passaport o document d'identitat del país d'origen. (En cas d'aportar certificat NIE aquest sempre ha d'anar acompanyat del passaport o del document d’identitat del país d’origen).
  • Persones originàries de la resta de països: targeta de residència o passaport. En el cas de persones del Regne Unit també és vàlid el document de residència establert per l’acord de retirada de la Unió Europea.

Documentació d'identificació personal, en vigor, de totes les persones menors d'edat afectades pel tràmit, segons sigui el cas:

  • Espanyols majors de 14 anys: DNI o passaport.
  • Espanyols menors de 14 anys: llibre de família o certificat de naixement i, si en tenen, DNI o passaport.
  • Estrangers majors de 14 anys: targeta de residència o passaport o document d'identitat del país d'origen (aquest darrer document només si pertanyen a la Unió Europea, Suïssa, Noruega, Islàndia o Liechtenstein). En el cas de persones del Regne Unit també és vàlid el document de residència establert per l’acord de retirada de la Unió Europea. Si a la documentació del menor no surten totes les dades dels pares, caldrà aportar llibre de família (si en disposen al seu país) o inscripció de naixement o passaport dels pares on constin incloses totes les dades del menor.
  • Estrangers menors de 14 anys: llibre de família (si en disposen al seu país) o inscripció de naixement o passaport dels pares on constin incloses totes les dades del menor, i, si en tenen, targeta de residència o passaport (en el cas de persones del Regne Unit també és vàlid el document de residència establert per l’acord de retirada de la Unió Europea) o document d'identitat del país d'origen (aquest darrer document només si pertanyen a la Unió Europea, Suïssa, Noruega, Islàndia o Liechtenstein).

Si al rebut de l’impost de béns immobles (IBI) consteu com a titular no heu d’aportar justificació, es comprova d’ofici.

Si a les bases de dades municipals consteu com a propietari/ària no heu d’aportar justificació, es comprova d’ofici.

En cas que no consteu al rebut de l’impost de béns immobles (IBI) com a titular, ni a les bases de dades municipals com a propietari/ària, heu de justificar la propietat amb un dels següents documents:

  • Escriptura de propietat, amb antiguitat inferior a 1 any, de l'habitatge on la persona que demana la inscripció ha de constar com a propietària. En cas d'haver usdefruit cal l'autorització expressa del titular del dret, signada original i la fotocòpia del seu document d'identificació.
  • Contracte privat de compravenda, amb antiguitat inferior a 1 any, on la persona que demana la inscripció ha de constar com a propietària actual.
  • Escriptura d'acceptació d'herència, en el cas d'habitatges heretats. El document ha de tenir una antiguitat màxima d'1 any des de la data de la seva acceptació.
  • Nota simple del Registre de la Propietat, amb una validesa màxima d'1 any.

Com a regla general la documentació ha de ser original, però es pot acreditar el domicili de lloguer, fins i tot en aquells documents signats en format electrònic, aportant còpia del contracte, però en aquest cas caldrà que vagi acompanyada de la documentació que demostri la seva vigència (**).

Es pot presentar:

  • Contracte de lloguer vigent (no indefinit) amb una durada mínima de 3 mesos. Si és de vigència inicial inferior a 3 mesos, haurà de ser un contracte prorrogat per sobre d’aquest termini (la pròrroga haurà de constar de manera explícita).
  • Contracte de lloguer prorrogat, acompanyat de pròrroga vigent.

En els casos de:

  • Contracte de lloguer no vigent, però prorrogat, amb o sense clàusula pròrroga explícita (**).
  • Contracte indefinit, sempre que hagin transcorregut 4 anys o més des de l’entrada en vigor del contracte (**).
  • Contracte indefinit amb document de subrogació per termini igualment indefinit, sempre que hagin transcorregut 4 anys o més des de l’entrada en vigor de la subrogació (**).

(**) Caldrà aportar qualsevol dels documents que es relacionen a continuació, juntament amb el contracte de lloguer:

- Últim rebut de lloguer, pagat en els darrers 2 mesos, on han de constar les dades completes per identificar el lloguer.

- Última factura de serveis de subministraments (llum, aigua, gas) acompanyada del comprovant del seu pagament (rebut o justificant bancari), pagat a nom de la persona llogatera, dins dels últims 3 mesos. Ha de constar la mateixa codificació del domicili especificada al contracte de lloguer. No s’accepten rebuts de contractes de telefonia mòbil o accés a internet.

- Transferència bancària, efectuada en els darrers 2 mesos, on han de constar les dades necessàries per identificar el lloguer.

En cas que la persona sol·licitant no sigui la titular de la propietat o del lloguer de l'habitatge, cal l'Autorització expressa per a la inscripció al domicili, signada original, d’una persona major d’edat, acompanyada d'una fotocòpia del seu document d'identitat on ha de constar la signatura, i només pot autoritzar a empadronar-se al domicili:

  • El propietari de l'habitatge (no és requisit que estigui empadronat) justificant la titularitat d'acord amb els documents abans esmentats.
  • El llogater de l'habitatge (no és requisit que estigui empadronat) justificant la titularitat d'acord amb els documents abans esmentats.
  • Persona empadronada que autoritzi la parella i/o els fills -acreditant la relació documentalment amb llibre de família, certificat de naixement, certificat de matrimoni o certificat o escriptura de parella estable- (no cal acreditar documentalment la titularitat de l’habitatge).

En cas de separació o divorci, sentència on es concedeix l'ús i gaudi de l'habitatge a un dels cònjuges, acompanyada d'un dels documents esmentats anteriorment per a l'acreditació del domicili.

Si no residiu de manera continuada en un mateix habitatge de Barcelona, tot i que residiu al municipi la major part de l'any, per empadronar-vos necessitareu un informe de coneixement de residència.

Si no disposeu d'aquest informe, consulteu el tràmit Informe de coneixement de residència (ICR).

Podeu demanar l'empadronament en el vostre domicili encara que no pugueu aportar cap documentació ni autorització que acrediti la disponibilitat de l'habitatge.

Us heu d'adreçar a una Oficina d'Atenció Ciutadana amb cita prèvia, la documentació que cal aportar és:

  • Una instància genèrica, detallant les dades de les persones que s'empadonen així com l'adreça completa del domicili de residència.
  • El model de comprovació de domicili.
  • Tota la documentació necessària per formalitzar l'empadronament, exceptuant la documentació que acredita la disponibilitat de l'habitatge com a residència habitual.

L'Ajuntament farà les actuacions necessàries per comprovar que residiu de manera continuada en el domicili que indiqueu. Si l'informe de comprovació és positiu, es formalitzarà l'empadronament i rebreu en el vostre domicili els volants de residència i/o convivència que acrediten l'empadronament. El termini per resoltre aquesta petició és 3 mesos des de la sol·licitud.

En cas que la persona sol·licitant es vulgui inscriure en un domicili col·lectiu com ara un hotel o una residència és necessària l'Autorització d'empadronament de domicili col·lectiu del responsable de l'entitat amb la signatura original i segellada, amb nom, l'adreça i el NIF de l'entitat.

Persones autoritzades:

Representants:

  • Document judicial de l'acceptació de la tutela legal o escriptures de poders notarials.
  • Document d'identificació personal de la persona autoritzada.
  • Document d'identificació personal de la persona autoritzant.

a) Com a norma general en cas de separació o divorci:

- Si la resolució judicial acorda la pàtria potestat en exclusiva a favor d'un únic progenitor, cal aportar aquesta resolució.

- Si la resolució judicial acorda la pàtria potestat compartida, cal aportar:

  • Resolució judicial de guarda i custòdia compartida o en exclusiva que indiqui l’habitatge d’empadronament del menor.
  • Si la resolució judicial no indica l’habitatge d’empadronament del menor, cal aquesta resolució, juntament amb:
    • Declaració conjunta de menors, amb signatura original d'ambdós progenitors, conforme estan d'acord en el domicili de la seva inscripció.
    • Documents d'identitats dels progenitors.

b) Si no és possible aportar la declaració conjunta:

- Si existeix una resolució judicial de guarda i custòdia en exclusiva que no indica l’habitatge d’empadronament del menor:

                O bé:

  • Resolució judicial de guarda i custòdia.
  • Autorització judicial on s’indica el domicili d’empadronament del menor

- Si existeix resolució judicial de guarda i custòdia compartida que no indica l’habitatge d’empadronament del menor:

  • Cal tramitar una nova resolució judicial que indiqui on s’empadrona.

- Si no existeix cap tipus de resolució judicial:

  • Declaració conjunta de menors, amb signatura original d’ambdós progenitors, conforme estan d'acord en el domicili de la seva inscripció.
  • Documents d'identitat dels dos progenitors.

       Si no és possible aportar la declaració conjunta:

a) Família monoparental amb només una pesona progenitora o d'acollida:

  • Llibre de família o document equivalent o, en el cas de tutela o acolliment, resolució judicial o administrativa corresponent.

b) Família monoparental amb dues persones progenitores o d'acollida:

  • Cal aportar els documents que es determinen segons els casos recollits a l'apartat Documentació per a la representació: menors que s'empadronen amb un sol progenitor o amb terceres persones en cas de separació o divorci.
  • Llibre de família o document equivalent.
  • Certificat de defunció de l'altre progenitor.
Dates

La inscripció al Padró no caduca, excepte en el cas d'estrangers no comunitaris sense residència permanent, que han de renovar la seva inscripció cada dos anys.

El termini màxim per resoldre les sol·licituds d'empadronament és de tres mesos, establert en l'article 21.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Preu

    Tràmit gratuït.

Organisme responsable

Accessibilitat

© Ajuntament de Barcelona